Naast de financiële benadering die wordt gehanteerd om de bedrijfsactiviteit van een onderneming te analyseren en te meten, wordt een niet-financiële benadering een must. Deze benadering zet ondernemingen ertoe aan om duurzaamheidsverslagen te publiceren waarin idealiter de noties van ESG-criteria en van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) worden geïntegreerd. Wat betekent dit concreet en wat zijn de (goede) redenen om een duurzaamheidsverslag op te stellen?
CSRD, ESRS, Europese taxonomie ... wilt u meer weten over deze teksten en wat ze inhouden? Bekijk onze video's over deze onderwerpen, speciaal voor u gemaakt door bedrijfsrevisoren die al ervaring hebben met de controle van duurzaamheidsverslagen.
De komst van de CSRD en de aanstaande omzetting ervan in Belgische wetgeving markeren voor veel ondernemingen de overgang naar het verplicht verstrekken van zekerheid over duurzaamheidsinformatie. Maar ook ondernemingen die niet onder deze nieuwe Europese richtlijn vallen, kunnen genieten van de voordelen die de externe controle op hun duurzaamheidsverslag biedt.
Wist u dat er verschillende niveaus van assurance zijn? In de CSRD voorziet de Europese Unie in een progressieve aanpak om het niveau van de vereiste zekerheid voor duurzaamheidsinformatie te verhogen. Binnen enkele jaren zal de beperkte mate van zekerheid plaats moeten maken voor de redelijke mate van zekerheid.
Vind alle ESG-webinars on demand hier (de webinars on demand zijn ook beschikbaar voor niet-bedrijfsrevisoren en niet-stagiairs) en het volledige programma hier.
Mededeling 2024/11: Erkenning voor het verstrekken van assurance over duurzaamheidsinformatie - vereisten voor de permanente vorming
ESG vormingsprogramma 2024 (5 juli 2024)