Is uw organisatie geïnteresseerd in ESG-criteria en duurzaamheidsverslaggeving? Valt uw onderneming binnenkort onder de verplichtingen van de CSRD-richtlijn? Of bent u bedrijfsrevisor en wilt u zich verder bekwamen in de audit van niet-financiële informatie?

Op deze pagina hebben we de laatste informatie verzameld over duurzaamheidsverslaggeving, assurance van ESG-verslaggeving, de door het IBR georganiseerde Awards for Best Belgian Sustainability Reports en opleidingen voor bedrijfsrevisoren.

ESG en duurzaamheidsverslag

Naast de financiële benadering die wordt gehanteerd om de bedrijfsactiviteit van een onderneming te analyseren en te meten, wordt een niet-financiële benadering een must. Deze benadering zet ondernemingen ertoe aan om duurzaamheidsverslagen te publiceren waarin idealiter de noties van ESG-criteria en van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) worden geïntegreerd. Wat betekent dit concreet en wat zijn de (goede) redenen om een duurzaamheidsverslag op te stellen?  


Referentiekaders voor de duurzaamheidsverslagen

Nieuwe stap vooruit in de transitie naar een duurzame EU-economie: Europese Commissie neemt ESRS aan

Jan Laplasse, diensthoofd communicatie IBR

Europese regelgeving in het kader van de Green Deal voor Europa en de EU-strategie voor duurzame financiering

Assurance van duurzaamheidsinformatie: een praktische gids

ESG & CSRD - Duurzaamheidsrapportering binnenkort verplicht voor steeds meer bedrijven

Stéphanie Quintart, adviseur vaktechniek IBR

Het huidige referentiekader: de wet over niet-financiële informatie

Bekijk onze video's

CSRD, ESRS, Europese taxonomie ... wilt u meer weten over deze teksten en wat ze inhouden? Bekijk onze video's over deze onderwerpen, speciaal voor u gemaakt door bedrijfsrevisoren die al ervaring hebben met de controle van duurzaamheidsverslagen.

De vereisten inzake het verstrekken van zekerheid

Het (verplicht) verstrekken van zekerheid over duurzaamheidsinformatie

 

 

De komst van de CSRD en de aanstaande omzetting ervan in Belgische wetgeving markeren voor veel ondernemingen de overgang naar het verplicht verstrekken van zekerheid over duurzaamheidsinformatie. Maar ook ondernemingen die niet onder deze nieuwe Europese richtlijn vallen, kunnen genieten van de voordelen die de externe controle op hun duurzaamheidsverslag biedt.

 

 

 

Van een beperkte mate van zekerheid naar een redelijke mate van zekerheid

 


Wist u dat er verschillende niveaus van assurance zijn? In de CSRD voorziet de Europese Unie in een progressieve aanpak om het niveau van de vereiste zekerheid voor duurzaamheidsinformatie te verhogen. Binnen enkele jaren zal de beperkte mate van zekerheid plaats moeten maken voor de redelijke mate van zekerheid.  

 

De Awards for Best Belgian Sustainability Reports

Via de CSRD eist de Europese Unie dat steeds meer bedrijven niet-financiële jaarverslagen publiceren die rekening houden met zogenaamde ESG-criteria (Environmental, Social and Governance) en hun duurzaamheidsverslagen laten controleren. De nieuwe regels worden in 2024 van kracht en dat betekent dat het hoog tijd is om je voor te bereiden. 

Al meer dan 20 jaar vraagt het Instituut van de Bedrijfsrevisoren aandacht voor het werk van Belgische organisaties of in België actieve organisaties die een duurzaamheidsverslag publiceren over de ESG-aspecten van hun activiteiten.

Heeft uw onderneming of organisatie een niet-financieel of geïntegreerd verslag gepubliceerd dat over haar activiteit in 2022 rapporteert? Wilt u de duurzaamheidsinspanningen van uw bedrijf onder de aandacht brengen en het publiek sensibiliseren? Stuur ons uw verslag en probeer één van de winnaars te worden van de Awards for Best Belgian Sustainability Reports, editie 2023!

Nieuw recordaantal inzendingen voor de Awards 2023

Lees het Juryrapport van 2022 en de beste Belgische voorbeelden inzake duurzaamheidsverslaggeving

Laat u inspireren door de Workshops 2022. Hier gratis te bekijken

Vorming voor bedrijfsrevisoren

ESG-opleidingen zijn essentieel om de nodige vaardigheden te verwerven op dit gebied waarin bedrijfsrevisoren een sleutelrol zullen spelen.

Tussen juni en oktober 2023 bieden wij een opleidingscyclus bestaande uit 7 modules. Vanaf september krijgt u toegang tot on-demand webinars over dit onderwerp.