9 november 2010

 
De door het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR), in partnerschap met Business & Society Belgium, KAURI en de Université Catholique de Louvain, georganiseerde uitreiking van de Award 2010 for Best Belgian Sustainability Report 2009, vond vandaag, 9 november, plaats te Brussel. De gelegenheid bij uitstek om ieders verantwoordelijkheden in het kader van de duurzame ontwikkeling en het belang van een onafhankelijke certificering van de ter zake verspreide informatie onder de aandacht te brengen.

C&A en Toyota Motor Europe, winnaars 2010

Sinds vele jaren promoot het Instituut van de Bedrijfsrevisoren verslaggeving over duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Daartoe heeft het Instituut, voor de twaalfde keer, de Award for Best Belgian Sustainability Report georganiseerd. Deze prijs beloont de onderneming of organisatie die het beste verslag duurzame ontwikkeling heeft opgesteld.

De jury werd samengesteld uit leden uit de academische en economische wereld en uit bedrijfsrevisoren. De jury heeft, op basis van 15 beoordelingscriteria geïnspireerd op het Global Reporting Initiative (GRI), de verslagen duurzame ontwikkeling van 44 in België actieve ondernemingen onderzocht.

C&A en Toyota Motor Europe werden, op gelijke voet, als laureaten bekroond.

Het verslag van de vennootschap C&A verduidelijkt op relevante en concrete wijze de link tussen ethische vraagstukken en duurzaamheid enerzijds, en de operationele activiteiten van de onderneming anderzijds.

Het verslag van Toyota Motor Europe vermeldt duidelijk de uitdagingen en doelstellingen door deze in de visie van de onderneming te integreren.

De laureaten zullen worden voorgesteld aan de European Sustainability Reporting Association (ESRA), die ten doel heeft de beste praktijken op het vlak van de verslaggeving duurzame ontwikkeling in Europa te promoten.

Bedrijven en non-profitsector, overheden, bedrijfsrevisoren: allemaal actief in duurzame ontwikkeling

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd een ontmoeting met meer dan 200 personen georganiseerd met als thema “Ondernemingen, non-profitsector, overheden, bedrijfs-revisoren: allemaal actief in duurzame ontwikkeling”. Diverse workshops gericht op deze vier doelgroepen werden aan de deelnemers voorgesteld met het oog op een beter begrip van de specifieke uitdagingen van deze groepen en op een uitwisseling van beste praktijken.

Het Informatiecentrum voor het Bedrijfsrevisoraat (ICCI), de door het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) opgerichte stichting, heeft een boek met als titel “De bedrijfsrevisor en de niet-financiële informatie” uitgegeven dat handelt over de rol van de bedrijfsrevisor op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sinds enkele jaren maken de entiteiten meer en meer niet-financiële informatie openbaar die bijkomende inlichtingen met betrekking tot financiële informatie inhoudt of handelt over materies zoals duurzaam ondernemen, maatschappelijke verantwoordelijkheid, interne beheersing en deugdelijk bestuur.

Naar het voorbeeld van financiële informatie, verhoogt de certificering door een bedrijfsrevisor in de hoedanigheid van onpartijdige en onafhankelijke deskundige de kwaliteit en geloofwaardigheid van niet-financiële informatie. Voor het overige is de verificatie door een onafhankelijke derde een sleutelelement van de gedragslijnen van het GRI, de internationale autoriteit die de referentie is op gebied van de verslaggeving duurzame ontwikkeling.

Het IBR heeft niet enkel de bedoeling om handelsondernemingen, entiteiten en                                       non-profitondernemingen aan te zetten om hun niet-financiële informatie, zoals duurzaamheidsverslagen, te ontwikkelen maar ook om bedrijfsrevisoren instrumenten aan te reiken die hen toelaten deze informatie te certificeren.