25 oktober 2024

Fernand Maillard, bedrijfsrevisor

De FIDEF (Fédération Internationale des Experts-comptables et commissaires aux comptes Francophones) verenigt de beroepsverenigingen van accountants en bedrijfsrevisoren uit 37 Franstalige landen over de hele wereld. Ook het IBR en het ITAA zijn lid. Het IBR heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen de FIDEF, onder andere door actief deel te nemen aan haar activiteiten en door reeds eerder het voorzitterschap van de FIDEF op zich te nemen. 

Volgens de FIDEF-traditie kan de voorzitter in zijn werk ondersteund worden door een permanente gast uit zijn land. Daarom zijn Jean-Luc KILESSE (ITAA) en Fernand MAILLARD (IBR) permanente gasten in het FIDEF-bestuur, met raadgevende stem, om de voorzitter bij te staan.

De raad van bestuur en de algemene vergadering hebben de voortgang van het strategisch plan van de FIDEF kunnen beoordelen. 

De algemeen afgevaardigde presenteerde aan de Raad het ontwerpprogramma van permanente vorming dat momenteel wordt afgerond met de Conseil national de l’Ordre des experts-comptables (CNO) en het Centre de Formation de la Profession Comptable (CFPC), in het kader van een gedeelde toegang tot de vormingsmodules van CNO-CFPC, ten behoeve van de FIDEF-leden. 

Aan de FIDEF werd overigens gevraagd om bepaalde IFAC-teksten die alleen in het Engels bestaan, naar het Frans te vertalen. De vertaalwerkzaamheden van de FIDEF naar het Frans van de Engelstalige IFAC-teksten werden inmiddels voortgezet (deze vertalingen kunnen worden geraadpleegd op de website van de FIDEF via de volgende link: https://fidef.org/?page_id=1359). 

Voorts werkt de FIDEF samen met de IFRS-stichting aan een groot vertaalproject om Franstaligen sneller toegang te geven tot de IFRS- en IASB-ontwerpstandaarden en hen de mogelijkheid te geven sneller te reageren op de discussies daarover. 

De algemene vergadering heeft een presentatie gekregen van zowel de International Valuation Standards Council (IVSC) als de International Public Sector Accounting Standards Board (IPSAS Board) over de recentste ontwikkelingen in de standaarden voor de publieke sector.

Vervolgens werd met de FIDEF-leden een “IFAC”-workshop gehouden over het uitwerken van een strategie voor de beroepsorganisaties inzake accountancy, alsook over het belang van strategische planning, strategieontwikkeling, het implementatieplan en een leidraad voor monitoring.

Het IBR ondersteunt onze collega's in de Democratische Republiek Congo via permanente vorming en begeleiding bij de toetreding tot de IFAC

Sinds lang bestaan er banden tussen het IBR en het beroep van auditor en accountant in de Democratische Republiek Congo (DRC). Met de oprichting van de Ordre National des Experts-comptables en RDC (ONEC DRC) werden deze banden nog versterkt. Sinds 2022 ondersteunt het IBR de ONEC in zijn inspanningen om lid te worden van IFAC. Ter gelegenheid van de vergadering van de FIDEF en het congres van de OEC in Marseille (zie verder) werden interviews georganiseerd met vertegenwoordigers van het IBR, de ONEC en Darlene NZORUBARA (directrice bij de IFAC die onder andere verantwoordelijk is voor de compliance- en lidmaatschapsactiviteiten voor IFAC-leden en -partners in Afrika, en die het programma voor het opbouwen van de capaciteit van de nationale ordes ondersteunt).  

In oktober 2024 co-organiseerde het IBR in Namen een door de ONEC gefinancierde vorming waaraan ongeveer 80 accountants en auditors van de ONEC DRC deelnamen (onder leiding van Eric TSHAMALA KALAMBAYI, verantwoordelijke voor de vorming van de provinciale directie van ONEC van Haut-Katanga, met onder andere deelnemers als de heer André FOKO (gewezen voorzitter van het CPCC), de heer Raphaël MBYIA BASEKA (ondervoorzitter van de ONEC van Haut-Katanga en nationale penningmeester van de ONEC), alsook de heer Jean-Marie TUMBA KABALAMBI (nationale verslaggever van de ONEC)). 

Deze intensieve vorming gedurende een week was gericht op de consolidatie van de rekeningen (boekhoudkundige aspecten) en de controle van de geconsolideerde jaarrekening, evenals op de herziene ISA’s 240, 315, 320, 330, 530, 560, 570, 600 en 700, alsook IAS 10 en IFRS-updates. 

We waarderen de toewijding van de deelnemers tijdens de ganse vorming evenals de betrokkenheid van de IBR-lesgevers (Jean-François HUBIN, Frédéric LEPOUTRE, Daniel VAN CUTSEM, Olivier DE BONHOME, Michel DE WOLF en Joseph MARKO), alsmede de efficiënte hulp van onze management assistant, Dominique VANESSE. De opleiding werd geopend en afgesloten door Fernand MAILLARD, aangezien onze voorzitter en ondervoorzitter andere verplichtingen hadden.

Foto: Deelnemers van de vorming van de ONEC en het IBR in Namen

Congres van de OEC (Franse Ordre des Experts-comptables) van 8 tot 10 oktober 2024

Voor het IBR hebben deelgenomen aan het OEC-congres in Marseille, voorzitter Patrick VAN IMPE, ondervoorzitter Eric VAN HOOF, secretaris-generaal Marc BIHAIN en adjunct-secretaris-generaal Inge VANBEVEREN. 

Het thema van het Congres 2024 was “Embarquement immédiat :du projet de cabinet aux missions de demain”. De Voorzitster van de Nationale Raad van de OEC, mevrouw Cécile DE SAINT MICHEL, gaf een goed beeld van de uitdagingen waarvoor zowel de accountants als de bedrijfsrevisoren staan.

Mevrouw DE SAINT MICHEL schetste de uitdagingen als volgt (vrije vertaling): “Procesautomatisering in het bijzonder brengt een nieuwe tijdsdimensie met zich mee die gepaard gaat met een revolutionaire nieuwe manier van werken. We moeten onze huidige opdrachten aanpassen om optimaal gebruik te kunnen maken van onmiddellijke datamining en realtime data monitoring. Deze reactietijd is van cruciaal belang om concurrerend en efficiënt te blijven in onze sector. Bovendien biedt het genereren van nieuwe indicatoren ongekende vooruitzichten, meer bepaald op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieuverantwoordelijkheid. Deze indicatoren stellen ons in staat om onze impact op de maatschappij en het milieu beter te meten en te verbeteren, wat onze commitment ten aanzien van duurzaamheid versterkt. Deze veranderingen zijn echter niet alleen technologisch; ze hebben ook invloed op de menselijke dimensie van onze structuren. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat de inzetbaarheid van onze huidige medewerkers behouden blijft, door hen op te leiden en te ondersteunen in deze digitale transitie. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om nieuw talent met de nodige vaardigheden aan te werven om deze uitdagingen aan te gaan. We moeten ons dus voorbereiden op een toekomst waarin technologische innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen hand in hand gaan, waarbij we de mens centraal stellen in onze ontwikkelingen. Samen zullen we erin slagen deze veranderingen te integreren en onze kantoren zo te transformeren dat ze aan de toekomstige eisen voldoen.” 

Dit vereist een innovatieve leermethode en meer vaardigheden op het gebied van duurzaamheid. Dit is een kans om onze kantoren te transformeren en de vaardigheden aan te passen aan de opdrachten van morgen.

Ter gelegenheid van het OEC-congres ondertekende de ONEC (DRC) een samenwerkingsovereenkomst inzake permanente vorming met de DDPI (Frankrijk). De DDPI is de gezamenlijke afdeling van de Ordre des Experts-comptables en de Compagnie Nationale des Commissaires aux Comptes die de samenwerkingsactiviteiten van de Franse beroepsgroep leidt en coördineert met de beroepsordes, de overheid en de regelgevers van een aantal landen in Franstalig Afrika, Centraal-Europa en de Balkan, het Caribisch gebied en Zuidoost-Azië.

Gerelateerd

Bezoek van de IBR-delegatie aan de ONEC DRC (Ordre national des Experts-comptables RDC, ONEC) in Kinshasa, juli 2024: het eerste congres van de ONEC en andere activiteiten

Fernand Maillard, bedrijfsrevisor

Internationale betrekkingen: ITAA en IBR coördineren hun acties

Interview met Bart Van Coile (ITAA) en Tom Meuleman (IBR)

Het IBR wordt lid van de International Valuation Standards Council (IVSC)

Alessandro Bux, project manager IBR