31 juli 2024

Fernand Maillard, bedrijfsrevisor

 

De FIDEF is de Fédération Internationale des Experts-comptables et commissaires aux comptes Francophones. De FIDEF werd in 1981 opgericht op initiatief van beroepsbeoefenaars afkomstig uit een vijftiental landen en verenigt 52 leden-instituten uit 37 landen verspreid over vier continenten, en vertegenwoordigt dus ongeveer 80.000 beroepsbeoefenaars.  Ook het IBR en het ITAA zijn lid. Naast de algemeen afgevaardigde Mamour Fall, is Benoît Vanderstichelen (ITAA) momenteel de voorzitter van de FIDEF, waarbij het IBR en het ITAA elk een permanente genodigde in de raad van bestuur hebben.

De FIDEF organiseerde voor haar leden in Dakar een bewustmakingsdag (fysieke en digitale conferentie) over ecologische en duurzaamheidsvraagstukken, met inbegrip van de verplichtingen voor ondernemingen en staten tot het rapporteren over de impact van hun activiteiten, alsook de controle op deze duurzaamheidsverslagen.

De gedachte-uitwisselingen hadden onder meer betrekking op dergelijke verslagen: wie controleert ze? Welke beroepserkenningen dienen te worden voorzien?

Opnieuw werd het belang van deze thematiek voor het beroep bevestigd, vooral wat de aantrekkelijkheid ervan voor de medewerkers (meer bepaald de jonge) betreft, nog afgezien van het aspect van de toekenning van bijkomende opdrachten en de winstgevendheid voor de kantoren.

We blijven in het duister tasten wat betreft de voorwaarden voor het verkrijgen van de erkenning als beroepsbeoefenaar voor het opstellen en controleren van de verslagen, met grote verschillen in het aantal te volgen vormingsuren. In dit stadium valt het gebrek aan evenwicht tussen de landen te betreuren.

Opgemerkt werd dat het ITAA en het IBR gezamenlijk hadden gereageerd op de enquêtes over duurzaamheidsverslagen van kmo’s.

De deelnemers aan de FIDEF-conferentie waren het er unaniem over eens dat dit opdrachten zijn voor beroepsbeoefenaars in het accountancy-beroep (en niet voor andere beroepsgroepen). Onze Afrikaanse vrienden (onder andere) zijn zeer geïnteresseerd in deze verslagen, maar vrezen dat dit zou kunnen leiden tot een extra bron van corruptie bij bepaalde autoriteiten.

De besprekingen spitsten zich toe op de Franse ervaring aan de hand van een presentatie door Cédric Gelard, Directeur Internationale Betrekkingen van de DIPAC (Délégation internationale pour l’audit et la comptabilité, de internationale delegatie voor auditing en accountancy die de OEC (Ordre des experts-comptables) en de CNCC (de commissaires aux comptes) vertegenwoordigt) en Isabelle Tracq-Sengeissen (Voorzitster van het Comité voor beroepsnormen bij de CNCC (Comité des normes professionnelles de la Compagnie nationale des commissaires aux comptes)).

Er werd gewezen op de IFRS-S-informatie (internationale standaarden voor duurzaamheidsrapportage), de regelgeving van de SEC (de Amerikaanse Securities and Exchange Commission: ontwerp specifieke klimaatregelgeving) en de regels van de Europese Commissie / het Europees Parlement / de Raad van de EU (ESRS: European Sustainability Reporting Standards, Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving) met vermelding van de gepubliceerde teksten en lopende projecten.

Yacouba Traore, lid van de IPSASB (International Public Sector Accounting Standards Board), presenteerde de voortgang op het gebied van duurzaamheidsrapportage in de publieke sector, waaronder het stappenplan voor duurzaamheid, de projecten en hun voortgang.

Gerelateerd

IFAC publiceert gids over governance- en controleactiviteiten gericht op het verbeteren van de kwaliteit van duurzaamheidsverslaggeving

Omzetting CSRD-richtlijn opgestart in Kamercommissie Economie

Inge Vanbeveren, adjunct secretaris-generaal IBR

Mededeling 2024/25: Stand van zaken van uw uren permanente vorming ESG